Sacher torta je ena izmed bolj znanih čokoladnih tort prelita s čokoladno glazuro. Vsebuje plast marelične marmelade, prvi pa jo je pripravil in izumil Franz Sacher. Tako se je uvrstila na seznam avstrijskih nacionalnih jedi.
Začetki Sacher torte segajo daleč v zgodovino in sicer v leto 1832, ko je avstrijski knez svojega kuharja prosil naj za povabljene goste speče dobro in posebno sladico, ker pa je zbolel je njegovo nalogo prevzel mladi vajenec Franz Sacher, ki je zasnoval osnovno obliko torte. Čeprav je s strani gostov prejel veliko pohval, se s tem javnost ni strinjala. Nato pa jo je njegov sin dokončno zasnoval ter dodelal do podrobnosti do take mere, ki jo poznamo še danes. In od takrat naprej velja za eno izmed najbolj znanih in priljubljenih dunajskih specialitet, ki jo mora vsak poskusiti.

Kraljica dunajskih tort je sestavljena iz moke, obilice masla, temne čokolade, kristalnega sladkorja, jajc, pecilnega praška, marelične marmelade ter ruma.
Običajno se postreže z nekaj žlicami stepene sladke smetane.
Sacher torta ima svoj tradicionalen klasičen recept, ki pa ga lahko glede na vaše želje tudi prilagodite. Npr. dodate dodatno plast marelične marmelade.
Vir: Jernej, Sacher torta. Sacher torta | Jernej Kitchen (3. 4. 2024)