Medenjaki so praznični piškoti, ki so najbolj značilni in zaželeni v božičnem času. Imajo značilen okus in vonj po medu.
Medenjake je v Francijo prinesel menih Gregor, ki je francoske menihe učil peke medenjakov, ko je živel pri njih. V 13. stoletju so jih na Švedsko prinesli nemški priseljenci. Prve medenjake smo lahko kupili v 16. stoletju v samostanih, lekarnah in mestnih tržnicah.
Slovenci smo svoj tradicionalen medenjak poimenovali lect. Bil je značilne srčaste oblike okrašen z rdečimi ornamenti, ogledalci in drugimi okraski. Okrašena pa je bila samo sprednja stran. nekoč so tako okrašene medenjake pekli za največje cerkvene in družinske praznike kot slaščico. Podarjen medenjak je izražal ljubezen in največje darilo.
Medenjaki so pripravljeni iz moke, medu, sladkorja, masla, pecilnega praška, začimb (piment, cimet, klinčki), limonine lupinice in jajc.
Medenjake lahko okrasimo z najrazličnejšimi okraski (mrvice, beljakova glazura, sladkorna glazura, čokolada…)
Recept:
600 g moke T500
200 g sladkorja
200 g medu
150 g masla
3 jajca
12 g pecilnega praška
6 g začimb (limonina lupinica, cimet, piment, klinčki
Postopek priprave
Med s sladkorjem in maslom segrejemo do največ 40° C. Nato v posodo zmešamo vse suhe sestavine in jajca. vse skupaj zmešamo ter postopoma dodajamo segret med. Vse skupaj zmešamo v testo.
Pustimo počivati v hladilniku 1h.
Počivano testo zvaljamo na debelino 4mm ter z različnimi modelčki izrezujemo piškote. Piškote pečemo 10 – 12 min na 180°C.

Vir: Bessuddo, Michelle, Lebkuchen: German Gingerbread Cookies. Lebkuchen: German Gingerbread Cookies — Michelle Bessudo (3. 4. 2024)