Kremna rezina oziroma pogovorno kremšnita je ena izmed bolj znanih blejskih sladic. Sestavljena je iz več plasti. Spodnja in zgornja plast je listnato testo, sledi jajčna krema in nato stepena sladka smetana.
Za izdelavo listnatega testa potrebujemo: moko, sol, vodo in maslo.
Jajčna krema je pripravljena iz jajc, mleka, sladkorja, vanilijevega stroka, limonine lupinice in ruma.
Čeprav je veliko različic kremne rezine, je le ena prava blejska, ki jo je dolgo let kreiral Ištvan Lukačevič (nekdanji vodja slaščičarne hotela Park).
Po pravilih naj bi imela prava kremna rezina razmerje med smetano in jajčno kremo 2:1, sama velikost rezine pa naj bi bila 7×7.
Zanimivosti:
- do danes naj bi v slaščičarni na bledi pripravili kar 16milijonov kremnih rezin
- porabili so že 136 ton moke, 8.7 milijonov jajc ter 1.6 milijonov litrov mleka
- če bi 16 milijonov kremšnit postavili v vrsto drugo ob drugo, bi segale 1.085 km daleč
- ob 60. obletnico kraljice Bleda so slaščičarski mojstri pripravili največjo kremno rezino v Sloveniji – narezali so jo na 2100 kosov

Za še več informacij o originalni blejski kremšniti si lahko ogledate video.
Vir: Kremšnita, 2024, Kremšnita – Originalna blejska kremna rezina (3. 4. 2024)